maanantai 31. elokuuta 2009

Pimeäjuurrutusta


Kuulin, että kärsimyskukka juurtuu nopeammin pimeäjuurrutuksessa. Tässä minun versioni siitä.



Aiemmin esillä ollut pistokas on siis edelleen neudofix-vedessä hyasinttilasissa, mutta nyt siis tuleva juuristo-osa on muovisesta ruukusta nikkaroidussa boxissa, johon pääsee hyvin rajallisesti valoa. Halusin jättää lehdet valoon, jos vaikka kasvi ei menettäisi niitä kaikkia. Tämä on oikeasti jännää, kun juurrutettavana on haasteellisempi kohde ja syksykin on jo pitkällä. Voi, kunpa onnistuisinkin...

Syyskuussa tavataan!

perjantai 28. elokuuta 2009

Kärhöjen kukintaa ja vähän muutakin


Esittelenpä hivenen teille jalokärhöni kukintaa.



Se päätti alkaa kukkimaan ruukussaan näin elokuun loppupuolella. Ostin tuon kärhön viime kesänä ja lapussa taisi lukea Ville de Lyon, mutta jotenkin tuo ei näytä siltä. Jos joku kärhöasiantuntija tai asiasta muuten vain paremmin tietävä tunnistaa lajikkeen, niin kertokoon siitä myös minulle.



Mustanmerenruusuni, tuo latvomaton roikales, tykkää aina vaan kukkia. Paikkana sillä on hyvin aurinkoinen ikkunanedusta. Syksyllähän sen pitäisi lakastua, mutta saa nyt nähdä, milloin se alkaa tapahtua. Vielä ei ainakaan yhtään näytä siltä, että se olisi kasvilla mielessä.



Tässä vielä lankaostoksia lidl:stä. Molempia löytyi paketista neljä kerää. Pätkävärjätyt päätyvät melko varmasti sukiksi, mutta tuosta lilasta syntyy varmaan neitokaiselle jonkinlainen pusero. Yksi malli päätyy kokeiluna puikoille luultavasti jo tänään.



Oli muuten hyvä, ettei mun tarvinnut vielä tänään töihin mennä. Viime yö meni aivan pipariksi. Neljään mennessä ei ollut vielä tullut nukuttua silmän täyttä. Mutta eiköhän tämä flunssa tästä ala helpottamaan...

Viikonloppuja toivotellen

keskiviikko 26. elokuuta 2009

Flunssaa ja pistokkaita

Mä olen kyllä varsinainen imuri kaikenlaisten flussatautien suhteen. Ei ole kuin vajaa kolme viikkoa, kun mulle iski angiina. Viikon verran meni kuurin loppumisesta, niin nyt iski joku flunssa päälle. Työpaikkani on toki sellainen, että siellähän noita flunssia piisaa, mutta kyllä mä taidan suorastaan imuroida niitä itseeni. Silloin, kun itse olin koululainen, olin tosi harvoin kipeänä, mutta kyllä nyt on tullut sairastettua siitäkin edestä... Pitäisiköhän alkaa lenkkeilemään, jotta vastustuskyky kohenisi.

Sitten taas pistokasjuttuja. Punakukkainen kärsimyskukanpistokas kärsi itsensä roskikseen. Kuivi pystyyn ja homettakin siinä oli...

Nyt yritän ihan tavallista kärsimyskukkaa kasvattaa. Ainakin vielä pistokas on terhakan oloinen - toisin kuin se toinen, joka oli heti lurpallaan... Toivotaan, että onnistuisin tällä kertaa paremmin. Tosi kauniit lehdet muuten tuossa kärsimyskukassa.



Sitten toinen pistokas, jonka lehdet vähän lurpattavat, mutta toisaalta tämä on helpompi saada juurtumaan kuin kärsimyskukka. Kyseessä on kiinanruusun Pride of Acadiana -lajikkeen pistokas. Tiesinkin, että siinä on tavallista isommat lehdet, mutta oikeastaan ne ovat hervottomat. Verratkaapa seuraavassa kuvassa lehteä käteeni.



Luultavasti nuo isot lehdet pistokas menettää. Jännä nähdä myöhemmin, kuinka isoja lehtiä sitten alkaa tekemään ensi alkuun, jos nyt sitten kasvamaan lähtee - uskoisin, että vähän pienempiä kuitenkin. Mitoista, jos joku on kiinnostunut, niin tuon lehden leveys oli 16 cm. Vertailuna mun kerratussa punaisessa, joka ei ole sekään mikään markettikukka, lehden leveys on n. 8 cm.

Toinen asia, mikä tuli mieleen, että kuinkahan isot ne kukat sitten on, kun lehdet ovat noin suuret...

sunnuntai 23. elokuuta 2009

Vauvansukkia ja elokuista puutarhaa


Mulle on iskenyt into puuhastella erilaisia vauvansukkia. Tässä taas pari mallia näytille.



Samalla tulee vähän noita lankavarastoja tyhjättyä, kun noita vauvanlankoja (bambinoa ja woolia) löytyy vieläkin tuolta useampikin kerä, joten sukkia tulossa pikkuhiljaa lisääkin. Lankavarastot ovat siis pikkuhiljaa muuttumassa vauvansukkavarastoiksi ;)

Kävin myös pitkästä aikaa puutarhakierroksella kameran kanssa. Tässä tunnelmia elokuisesta puutarhastamme...











Kaunista viikkoa toivotellen

maanantai 17. elokuuta 2009

Vauvansukat


Annikan neuleblogissa törmäsin vauvan polvisukkiin ja linkkiin niiden malliin, joten pitihän se malli testata.



Alkuperäinen ohje on siis täällä. Käytin lankana hjertegarn ciao truntea ja puikot oli 3 mm (tiukkakäsialainen kun olen). Kärkikavennukseksi tein sädekavennuksen.

Ajatus tuon langan valitsemisessa oli, että voisi käydä sekä tytölle että pojalle, mutta tiedä sitten tuosta... Vyötteessä ei ollut mitään kuvaa, josta olis voinut päätellä, kuinka värit oikeasti meni.

perjantai 14. elokuuta 2009

Perjantain pöpinää...


Ensimmäinen työviikko on takana. Eniten se tuntuu tällä hetkellä kurkussa. Huomattavasti enemmän kun tulee puhuttua töissä, niin ääni on kovilla - eikä se viikko sitten alkanut angiinakaan tietenkään hyvää tehnyt. No, nyt on pari päivää aikaa vähän lepuutella kurkkua...

Pyramid -chili on päässyt tänään turveruukkunsa kanssa oikeaankin astiaan. Lehtiä kolme ja neljäs tulossa.



Pieneen umpinaiseen sen pistin, kun ei se meikäläisen kukilla ole kasvutahtia haitannut, vaikkei aina ole reikää pohjassa ollutkaan. Liikaa ei tokikaan kannata kastella...

Toisen chilin kävi vähän huonommin. Se kyllä nousi nätisti pintaan, mutta ne alkeislehdet jäi puuttumaan, joten näivettyi sitten siihen. No, onhan noita siemeniä tuolla vielä...

Hankin muuten punaisen kärsimyskukan alun. Tuolla se akvaarion päällä odottelee juuria. Kaikki hyvät vinkit juurruttamisen onnistumiseksi otetaan vastaan.



Sellaisen vinkin olen jo saanut, että sen voi talveksi pistää pienessä ruukussa ikkunan väliin, jotta on riittävän viileässä, mutta pitäisihän siihen ensin juuret saada. Ja tykkääköhän se oikeasti olla siellä viileässä talven, jos ei ole vielä kunnolla juuriakaan? Hmm... Mun työhuone on kyllä vähän viileämpi ja aurinkokin sinne paistaa tosi kivasti, että tiedä nyt oikein mikä olis tuolle parasta.

Se näissä uusissa kasveissa on jännää, kun ei oikein ensialkuun tajua, kuinka niitä kannattais hoitaa. Niinhän se oli tuon sinikohtalonköynnöksenkin kanssa, kun iski epävarmuus sen kastelun suhteen, kun se alkoi kukkiaan/nuppujaan tiputtamaan. Sitten sain selville, että se johtuikin siirroista, joten olen antanut nyt kasvin vähän kuivahtaakin, eikä sillä ole mitään hätää - uutta kukkaa avaa kohta. Liikakastelulla mä olisin sen tappanut, jos en olis tajunnut tilannetta ajoissa.

Keltainen kiinanruusu kukkii edelleen - nytkin on kaks kukkaa auki. Pinkillä menee siinä suhteessa huonommin, kun päätti tiputtaa melkein valmiin kukan. Otinkin sen jo kaupan purkista ulos ja totesin, ettei tämäkään olis kauan elossa pysynyt - multaa oli pinnassa kyllä ihan kivasti, mutta juuret olivat pohjalla sellainen mykkyrä, että niiden aukaisemisen totesin olevan melko mahdotonta. Laitoin sen vain siis uuteen isompaan astiaan ja poistin vanhaa multaa pinnasta. Toivottavasti levittää itse nyt ne juurensa sinne multaan. Nyt, kun tietää, mitä ruukussa on, tietää paremmin sen kastelunkin...

Kaunista viikonloppua toivotellen

tiistai 11. elokuuta 2009

Loma on ohi

Yhdeltätoista minun pitää olla jo takaisin työpaikalla - valmistautumassa uuden lukuvuoden alkamiseen. Hetken aikaa vielä ajattelin istahtaa koneen äärelle ja postata pari kuvaa.

Mysteerikiinanruusut olivat avanneet kukkansa näytille. Oletettu keltainen oli hentoinen vaaleankeltainen.



Vaaleanpunaisen aukeamista sain oikein vierestä katsella. Siinä oli enemmänkin väriä kuin odotin... Mutta ei haittaa - kiinanruusu on aina kaunis, oli se minkä värinen tahansa.



Mieli tekisi kokeilla pölytystä...

sunnuntai 9. elokuuta 2009

Näin onnistut


Kuukausi on vaihtunut jo jokin aika sitten, joten ajatelman voisin tähän laittaa. Tämä on jälleen positiivareiden kalenterista.



Näin onnistut

Tiedä minne olet menossa

Suunta on tärkeämpi kuin vauhti. Kun tiedät miksi, keksit aivan varmasti miten.

Innostu
Ellet pidä siitä mitä teet, ellet innostu siitä joka päivä uudelleen - tee jotain muuta!

Ole rohkea
Ole omaperäinen. Erotu massasta. Keskity siihen missä olet jo valmiiksi hyvä ja tulet siinä ennen pitkää erinomaiseksi.

Lennä oikeassa parvessa
Luo ympärillesi verkosto, joka on jo toteuttanut tai toteuttamassa samaa kuin sinäkin. Kysy. Ole utelias. Parhaat neuvot saat tekijöiltä, et arvostelijoilta.

Ajattele myönteisesti
Ajatukset ovat energiaa, joka vetää puoleensa itsensä näköisiä tapahtumia. Muista mitä ajattelit ryhtyessäsi toteuttamaan tavoitettasi äläkä koskaan luovu niistä ajatuksista.

-Juhani Töytäri

perjantai 7. elokuuta 2009

Näkymää lasten- ja työhuoneesta ja kilpailu


Lupailin joitain kuvia kotimme pienistä muutoksista, joten tässä niitä tulee.

Tämä ensimmäinen kuva on lastenhuoneesta.



Raahaamalla yhden hyllykön pois, mahdollistimme sänkyjen vaihdot keskenään. Tuli huomattavasti tilavamman näköistä, kun pojan pikkuparvi ei enää ole osittain ikkunan edessä ja pääty heti oviaukon kohdalla. Ikkunalauta on uusi juttu ja lapset olivat mielissään saadessaan omat vanhatpojat - poika autokuskiksi ja tyttö kääpiöruukkuun. Ikkunan alla on matala, miehen vuosia sitten valmistama, "hyllykkö" johon sopi mukavasti lastenkirjat ja päälle voi laittaa vielä esim. nukkekodin.

Sitten näkymää työhuoneen ovelta.



Silmä lepää huomattavasti paremmin kuin silloin, kun tällä seinällä oli vielä akvaario ja työpiste. Nyt täytyy mennä sisälle huoneeseen, jotta näkee ruman työnurkkauksen. Hankin senkille pari uutta kiinanruusua, joille toivon kasvunsäätelyaineista huolimatta pitkää ikää.

Vielä yksi kuva tuosta taulusta, joka on työhuoneen seinällä.



Taulu on minulle todella rakas, koska se oli lapsuuteni kodissa ja se on oikeastaan ainoita muistoja edesmenneestä kummisedästäni. Muistan lapsena katselleeni taulua pitkään ja miettineeni, että mitähän se esittää. Nyt jo asian tiedän, mutta panenpa teidät arvaamaan. Lähetän palkinnoksi ensimmäisenä oikein vastanneelle parit käsintehdyt perhoset. Tutut, joille asia on paljastettu, eivät saa osallistua kisaan!!!

maanantai 3. elokuuta 2009

Sisustamista


Viime päivinä meillä ollaan ahkerasti suunniteltu ja toteutettu sisustusta uusiksi. Pari huonekalua sai väistyä tarpeettomana ja epäkäytännöllisenä. Sitten siirreltiin huonekaluja uusiin paikkoihin - välillä otettiin uusiksikin, kun lopputulos ei miellyttänytkään. Pieniä sattumuksiakin on tullut mm. peräkärrystä hajosi rengas, kun poistettuja huonekaluja oltiin viemässä muualle säilöön - yömyöhään meni sinäkin yönä. Senkki tähän mun työhuoneeseen oli tarkoitus käydä hakemassa tänään, mutta tilaukseenhan se meni, joten hienoista epäjärjestystä joudutaan vielä vähän aikaa sietämään.

Senkistä puheenollen - kukille on tulossa lisätilaa!!! Yhden jo ohikukkineen (oli tosin nuppuja) kiinanruusun ostin halvalla tänään ja toinenkin samaa lajia oleva on varmaan vielä hankintalistalla. Miten niin hassahtanut kiinanruusuihin??! Lapsien huoneeseen tulee luultavasti kukkalauta, johon muuttaa sitten pienet vanhatpojat. Ehkä jotain kuvia laitan tänne, kunhan saadaan se senkki paikoilleen...

Sitten vähän käsitöistäkin. Olen ihastellut muiden virkkaamia perhosia, joten vihdoin sain aikaiseksi yhden minäkin. Ohjeen löysin Orvokin puuhailut blogista.



Tämä ensimmäinen virkkaamani perhonen löysi paikan lastenhuoneen ikkunaverhosta. Ehkä se kaipaa lajitoverin seuraa...