lauantai 19. syyskuuta 2009

Olipas tänään hyvä päivä
Aamusella touhusimme miehen kanssa puutarhassa. Parturoimme luumupuuta ja pieni tuomi sai lähteä puutarhastamme kokonaan. Hävitysuhan alla ollut lumipalloheisi oli myös parturoitavana - nyt se on aivan kuin uusi pensas.Kovasti toivomme, että saamme siitä kirvat nyt häädettyä, kun ei ole aivan niin tiheä.

Tällainen kasa niitä perkuujätteitä tänään kertyi...En olekaan vielä kertonut, että mun pistokkaiden juurrutukset ovat epäonnistumassa. Kiinanruusun alku mätäni täysin ja kärsimyskukan pistokas kuivuu jälleen. Kiinanruusu ei ollut niin suuri pettymys (niitä kun mulla on), mutta tuon kärsimyskukan suhteen sormet syyhysivät edelleen. Soittelin lähimpään Plantageniin, mutta heiltäkään ei kärsimyskukkia löytynyt. Sain päähäni Keskisen kyläkaupan - saisimme viedä pojankin samalla synttäripäiväajelulle. Niinpä lähdimme matkaan...

Matkalla tuli mieleen se Kalajuttu - sieltä kun saattaisi löytyä sinirapujakin, kun hiljattain oli kuollut ne kaksi isoa siniharjarapua, joten isoja rapuja tilalle olisi ollut kiva saada. Ne saattaisivat lisääntyäkin, jos sattuisi eri sukupuolta löytämään... Menin ensin sinne ja olihan siellä niitä. Tässä kuvassa vesselit kotiutuksessa muovipussissa.Myyjä ei ollut perehtynyt näiden sukupuolieroihin, mutta muistin, että olin kuullut saksien eroista, joten valitsin nämä (mitä niitä nyt ehti siinä tohinassa katselemaan, kun meinasivat myyjän haavista heti lähteä...). Nyt huomaa, että oikeanpuoleisella on isommat sakset ja kotialtaassa olin näkevinäni sillä myös ne koiraan paritteluväkäset ja toisella sellaisia ei ollut, joten nyt uskon, että nappiin meni tämäkin homma.

Keskisen puolella menin tietysti uteliaana kukkaosastolle ja mitä näinkään - kärsimyskukkia!! Niitä oli kolmea sorttia, joista yhdestä en tykkää ja toista lajiketta oli vain yksi (luultavasti se tavallinen) ja kolmatta oli kyllä useampia. Minä nappasin kaksi jälkimmäistä kärryyn ja miestä etsimään ja kyselemään, että kumpi otetaan. Mies sanoi, että ota molemmat ja mä tietty otin!!! Nämä kun olivat siellä todella edullisiakin.

Tämän ruukussa lukee passiflora, joten luultavasti kyseessä on se tavallinen muoto (Passiflora caerulea).Tämän mukana oli lappu, jossa lukee Passiflora morifolia 'Andy' ja kukan kuvakin oli mukana. Oikein rehevä kasvi ja nuppujakin löytyi. Ensimmäisessä kuvassa on siis yksi nupuista.Ihan selvää johdatusta tässä oli. Kävin nimittäin sitten vähän myöhemmin taas kukkaosastolla hakemassa vielä ruukut näille uusille kasveille, niin menin sen telineen ohi uudestaan, jossa näitä oli ollut. Jäljellä ei ollut enää sitä toistakaan kärsimyskukkaa (Andya). Vain sitä kolmatta lajiketta, jota en olisi ostanutkaan.

Meillä oli kyllä muutenkin tosi onnistunut päivä koko perheellä. Kaikki oikeastaan löytyi, mitä hakemaan lähdettiin. Poikakin oli reissusta mielissään - sai mm. nähdä monsteriauton.

1 kommentti:

PikkuBertta kirjoitti...

Komiat kärsimyskukat olet löytänyt.Toivon,että saat ne menestymään luonasi.